Na današnji dan

Ubijen hrvatski blaženik Miroslav Bulešić – 1947.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ubojstvo bl. Miroslava Bulešića dogodilo se nakon davanja sakramenta Svete Potvrde (Krizme) u Lanišču na području Ćićarije. U župnom dvoru u Lanišću pretukli su ga i na kraju zaklali nožem. U trenutku mučeničke smrti imao je blaženi Miroslav Bulešić samo 27 godina.

Dana 24. kolovoza 1947. godine ubijen je mučeničkom smrću blaženi Miroslav Bulešić, hrvatski katolički svećenik. Bl. Miroslav Bulešić rođen je 1920. godine u Čabrunićima u Istri, a ubili su ga u Lanišću. To se mjesto nalazi na području Ćićarije, u sjeveroistočnom dijelu današnje Istarske županije. 

U doba kad je u Europi započeo Drugi svjetski rat imao je blaženi Miroslav Bulešić samo 19 godina. Školovao se na znamenitom Sveučilištu Gregoriana u Rimu. Blaženi Miroslav Bulešić zaređen je za svećenika tijekom Drugog svjetskog rata. U Istri je to bilo vrlo problematično razdoblje, zbog utjecaja talijanskih fašista, ali i Nijemaca. Bl. Miroslav Bulešić bio je jedno vrijeme upravitelj župe u Baderni (u zaleđu Poreča), a zatim župnik u Kanfanaru. Ondje je uveo pobožnost Presvetom Srcu Isusovu i Bezgrješnom Srcu Marijinu, organizirao je pučke misije i karitativne djelatnosti. Od 1946. godine radio je u sjemeništu i gimnaziji u Pazinu.

Ubojstvo bl. Miroslava Bulešića dogodilo se nakon davanja sakramenta Svete Potvrde (Krizme) u Lanišču. U župnom dvoru u Lanišću pretukli su ga i na kraju zaklali nožem. U trenutku mučeničke smrti imao je blaženi Miroslav Bulešić samo 27 godina. Postupak za njegovo proglašenje blaženim pokrenut je 1950-ih godina. Beatifikacija Miroslava Bulešića održana je 28. rujna 2013. godine u Puli.


Komentari