Na današnji dan

Ubijen grof od Buenos Airesa, španjolski kolonijalni potkralj – 1810.

Dana 26. kolovoza 1810. godine ubijen je Santiago de Liniers, grof od Buenos Airesa. On je rođenjem bio Francuz, a ratovao je u španjolskoj službi protiv Britanaca. Imao je veliku ulogu u obrani grada Buenos Airesa, današnjeg glavnog grada Argentine, od pokušaja da ga Britanci zadrže u svom posjedu.

Santiago de Liniers rođen je zapravo pod imenom Jacques de Liniers u gradu Niortu u Francuskoj 1753. godine. Pripadao je uglednoj francuskoj plemićkoj obitelji. Školovao se za vojnog časnika, a zanimljivo je da je u vojnu službu ušao na strani Španjolske, koja je u to vrijeme bila saveznica Francuske (u obje su zemlje na vlasti bili kraljevi iz dinastije Bourbon). 

Njegovo francusko ime Jacques u španjolskom je govornom području prevedeno sa Santiago, tako da je postao poznat kao Santiago de Liniers. Službovao je na području današnje Argentine (tada španjolskog kolonijalnog Potkraljevstva Rio de la Plate). Kad su britanske trupe zauzele Buenos Aires tijekom Napoleonskih ratova, Santiago de Liniers organizirao je lokalne snage i istjerao Britance. Dapače, čak je proglašen i novim potkraljem Rio de la Plate, što je bio neobičan postupak jer su mu tu funkciju dodijelile lokalne vlasti, a ne kraljevska središnja vlast u Španjolskoj. Da stvar bude neobičnija, Liniers je navodno bio i prvi potkralj na području španjolskih kolonija koji nije bio rodom Španjolac.

Ipak, španjolske kraljevske vlasti prihvatile su naknadno Liniersa zbog njegovih objektivnih uspjeha i potvrdile su njegovu funkciju potkralja. Dapače, nagrađen je i titulom grofa od Buenos Airesa. Na kraju je Liniers stradao zbog lokalnih revolucionara. Budući da je bio u službi španjolskih kolonijalnih interesa morao se boriti protiv pokušaja osamostaljenja južnoameričkih područja od španjolske krune. Smaknuli su ga kao kontrarevolucionara pred streljačkim vodom kod mjesta Cabeza de Tigre (središnja Argentina). U trenutku smaknuća bilo mu je 57 godina.


Komentari