Na današnji dan

Ubijen galski vođa Vercingetoriks (46. pr. Kr.)

Dana 26. rujna 46. pr. Kr. ubijen je galski vođa Vercingetoriks tijekom zarobljeništva u Rimu. Vercingetoriks je bio pripadnik galskog plemena Arverna (Avernjana), koje je živjelo otprilike na području kasnije regije Auvergne u središnjoj Francuskoj, koja je po njima i dobila ime. S vremenom je Vercingetoriks postao vođom Arverna, a zatim i cijelog saveza Gala. Ime mu je vjerojatno izvedeno iz keltskih slogova ver (nad, iznad, nadređen), cingeto (ratnik) i rix (kralj), što bi otprilike u prijevodu glasilo veliki ratnički kralj ili kralj velikih ratnika.

Vodio je dugogodišnji rat protiv Rimljana, često se služeći gerilskim taktikama, napadajući Rimljane na terenu koji im nije pogodovao zbog teže opreme. Uspio je pobijediti Julija Cezara kod Gergovije 52. godine prije Krista, pri čemu je ubijeno mnogo rimskih legionara i čak 46 centuriona. Ipak, kasnije ga je Cezar uspio pobijediti i zarobiti u odlučujućoj Bitki kod Alesije. Tom je pobjedom Cezar ostvario dominaciju nad Galijom, što je dovelo do uključenja njenog teritorija u sastav rimske države. Vercingetoriks se predao Cezaru, a zatim je zarobljen i odveden u Rim.

Držan je tijekom otprilike pet godina u zatvoru, a zatim je javno izveden na proslavu Cezarova trijumfa. Nakon proslave ubijen je davljenjem u tamnici. Mnogo stoljeća kasnije postao je svojevrsnim simbolom francuskog nacionalizma.

Komentari