Na današnji dan

Ubojstvom ministra rata započeo ustanak u Beču (1848.)

Dana 6. listopada 1848. započeo je u Beču krvavi ustanak, u kojem je linčovanjem ubijen tadašnji  ministar rata – grof Theodor Baillet von Latour. Ustanak je izbio u vrijeme kad se carska vojska pripremala na odlazak iz Austrije s ciljem gušenja revolucije u Mađarskoj. U Beču se okupilo mnoštvo studenata, radnika i vojnika, simpatizera mađarske revolucionare, koji su pokušali spriječiti odlazak carske vojske.

Ministar von Latour je ubijen nakon što su ustanici provalili u austrijsko Ministarstvo rata u Beču. Ministrovo su mrtvo tijelo, prema ilustriranim prikazima, objesili na jednu od bečkih uličnih svjetiljki.

Car Ferdinand već je sljedećeg dana nakon početka ustanka – 7. listopada – s dvorom napustio Beč i uputio se željeznicom prema Olomoucu u Moravskoj. Taj je potez učinjen iz sigurnosnih razloga, jer je Beč usred ustanka predstavljao preopasno mjesto za boravak carske obitelji. Trupe hrvatskog bana Josipa Jelačića nalazile su se u to doba samo 60-ak kilometara od Beča, kod grada Mosona u Ugarskoj (nedaleko od današnje austrijsko-mađarsko-slovačke tromeđe).

Carske su trupe, predvođene Jelačićem i ostalim generalima, uspješno ugušile ustanak već krajem listopada iste godine.


Komentari