Na današnji dan

U tunelu izgorjelo 155 ljudi – 2000.

Najstravičnija nesreća na skijaškoj uspinjači u povijesti dogodila se u poznatom austrijskom skijalištu Kaprun. Uspinjača se zapalila upravo kad je prolazila kroz tunel. 

Dana 11. studenog 2000. godine dogodila se jedna od najtežih nesreća na skijalištima u povijesti. Uspinjača koja je prevozila 167 osoba zapalila se pri prolasku kroz tunel. Poginulo je 155 osoba, od čega 92 Austrijanca, 37 Nijemaca, 10 Japanaca, 8 Amerikanaca, 4 Slovenca, 2 Nizozemca, jedan Britanac i jedan Čeh. Nesreća se dogodila kad se električni grijač na stražnjem dijelu kabine zapalio i prenio vatru na cijevi sa zapaljivom kočničkom tekućinom. Istjecanje te tekućine dovelo je do automatskog zaustavljanja uspinjače u tunelu (po sigurnosnom protokolu).

Dvanaest putnika na stražnjem dijelu kabine primijetilo je vatru, razbilo prozore i izašlo po savjetu jednog od putnika koji je bio iskusan vatrogasac. Spustili su se ispod vatre i izašli iz tunela. Dobar dio ostalih putnika ubrzo se onesvijestio od dima u tunelu. Nakon nesreće utvrđeno je da je vatru izazvao električni grijač u kondukterskoj kabini, koji nije bio zamišljen za upotrebu u pokretnom vozilu. Uspinjača i tunel nakon nesreće više nisu korišteni za prijevoz putnika, nego su zaobiđeni žičarom.


Komentari