Na današnji dan

U Trstu umro moćni Napoleonov ministar policije -1820.

U ekranizaciji Napoleonova života iz 2002. godine ministra Josepha Fouchéa glumio je poznati Gérard Depardieu.

Dana 25. prosinca 1820. godine umro je poznati Napoleonov ministar Joseph Fouché. Za vrijeme Bonaparteove vlasti nad Francuskom držao je moćan položaj ministra policije (franc. Ministre de la Police). Kraće vrijeme bio je i francuski ministar unutarnjih poslova (franc. Ministre de l’Intérieur). U ekranizaciji Napoleonova života iz 2002. godine (miniserija Napoleon – koja je po trošku od oko 46 milijuna dolara bila najskuplja europska miniserija), ministra Josepha Fouchéa glumio je poznati Gérard Depardieu.

Joseph Fouché bio je čak deset godina stariji od Napoleona Bonapartea. Fouché je postao utjecajan jakobinac još prije nego je Bonaparte postao poznat u Francuskoj. Izgleda da je za vrijeme Francuske revolucije bio izrazito antiklerikalno raspoložen, a sudjelovao je u strogom kažnjavanju i smaknućima brojnih kontrarevolucionara.

Godina 1799. postao je Fouché ministar policije, upravo uoči doba kad je Napoleon kao konzul preuzeo vlast u Francuskoj. Položaj ministra policije držao je Fouché tijekom devet godina.


Nakon Napoleonova konačnog pada, Fouché je boravio u egzilu izvan Francuske. Umro je na jadranskoj obali – u gradu Trstu – koji je pripadao Habsburškoj Monarhiji. Pokopan je također u Trstu, i to u tamošnjoj katedrali. 

Komentari