Na današnji dan

U Trećem Reichu smaknut 17-godišnji mormon – 1942.

Doveden je pred zloglasni prijeki sud zvan Volksgerichtshof. Osuđen je na smrt i smaknut u berlinskom zatvoru Plötzensee. 

Dana 27. listopada 1942. godine u Trećem Reichu pogubljen 17-godišnji Helmuth Hübener, protivnik nacističkog režima. Hübener je bio jedan od najmlađih ljudi koji su u nacističkoj Njemačkoj osuđeni na smrt od strane zloglasnog prijekog suda zvanog Volksgerichtshof (hrv. Narodni sud). Taj je sud djelovao praktički izvan redovitog sustava ustava i zakona, a na njegovoj su meti bili većinom protivnici nacizma. Osobito je okrutno bilo djelovanje tog suda za vrijeme predsjedanja zloglasnog nacističkog suca Rolanda Freislera.

Mladi Helmuth Hübener bio je po vjeri mormon tj. pripadnik Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana. Kad je Adolf Hitler 1933. godine došao na vlast u Njemačkoj, Hübeneru je bilo samo 8 godina. Premda je postao član Hitlerjugenda (to je bilo obaveza u to doba), gajio je sumnje prema nacistima. Počeo je slušati strane radio-postaje i primijetio je veliku razliku između onoga što dojavljuju one i onoga što se može čuti u njemačkim medijima.

Helmuth Hübener slušao je za vrijeme rata britanski BBC, a o stvarima koje je na njemu čuo pisao je pamflete u pokušaju da o tome obavijesti i druge Nijemce. U nacističko doba i samo slušanje stranih postaja bilo je kažnjivo, a naročito raspačavanje stranog propagandnog materijala. Stoga je Hübenera 1942. godine uhitio Gestapo. Doveden je pred navedeni Volksgerichtshof, a presuda je glasila: smrt.


Hübenera su smaknuli u berlinskom zatvoru Plötzensee. Smaknuće je izvršeno tako da mu je glava odsječena giljotinom. U zatvoru Plötzensee i danas postoji ćelija u kojoj je bila instalirana ta giljotina.

Komentari