Na današnji dan

U svemir lansiran najstariji astronaut – bivši američki senator John Glenn – 1998.

John Glenn općenito je jedan od astronauta s najuspješnijom karijerom. U mladosti je bio marinac i ratni pilot (srušio je tri neprijateljska zrakoplova MiG-15 u Korejskom ratu). 

Dana 29. listopada 1998. godine lansirana je u svemir najstarija osoba u dosadašnjoj povijesti. Radilo se o 77-godišnjem Johnu Glennu, koji je već od davno prije bio slavan američki astronaut. On je, naime, još 1962. godine prvi put poletio u svemir u sklopu projekta Mercury. Bio je i prvi Amerikanac koji je napravio orbitalni let oko Zemlje, kao i treći američki astronaut u svemiru uopće (prije njega lansirani su samo Alan Shepard i Gus Grissom, no oni nisu izveli pune orbitalne letove oko Zemlje).

John Glenn općenito je jedan od astronauta s najuspješnijom karijerom. U mladosti je bio marinac i ratni pilot (srušio je tri neprijateljska zrakoplova MiG-15 u Korejskom ratu). Izabran je za jednog od prvih sedam američkih astronauta (slavni Mercury Seven). Postao je slavan, osobito nakon uspješnog leta u svemir 1962. godine. Kao član Demokratske stranke postao je američki senator. Zatim je bio i predložen za poziciju potpredsjedničkog kandidata uoči američkih predsjedničkih izbora 1976. godine.

Navedeni let izveo je Glenn čak 36 godina nakon svog prvog svemirskog leta, što je najveći vremenski razmak za bilo kojeg astronauta u povijesti. Let je obavljen space shuttleom Discovery, a Glenn i ostalih šest članova posade proveli su u svemiru gotovo 9 dana.


Komentari