Na današnji dan

U svemir lansiran 77-godišnji američki senator – 1998.

Johnu Glennu bio je to drugi boravak u svemiru, nakon onoga iz veljače 1962. godine kad je u sklopu misije Mercury-Atlas 6 postao prvim Amerikancem u orbiti oko Zemlje.

Dana 29. listopada 1998. godine poletio je u svemir 77-godišnji američki astronaut i senator John Glenn. Time je postao najstarijom osobom koja je do danas poletjela u svemir (imao je u to vrijeme 77 godina i tri mjeseca). Premda je John Glenn u to doba bio aktivni senator (iz države Ohio, kao pripadnik Demokratske stranke), zanimljivo je da nije bio prvi američki senator u svemiru, jer je senator Jake Garn dobio tu distinkciju još 1985. godine tj. čak 13 godina ranije.

Johnu Glennu bio je to drugi boravak u svemiru, nakon onoga iz veljače 1962. godine kad je u sklopu misije Mercury-Atlas 6 postao prvim Amerikancem u orbiti oko Zemlje (otprilike deset mjeseci nakon znamenitog podviga Jurija Gagarina u Vostoku 1).Glennov razmak između dvaju svemirskih letova, koji je iznosio čak 36 godina, bio je najveći vremenski razmak u karijeri bilo kojeg dosadašnjeg astronauta. Misija na kojoj je John Glenn 1998. godine poletio u svemir nosila je oznaku STS-95, a koristila je space shuttle Discovery. Zanimljivo je da je na istoj misiji u svemir prvi put u povijesti poletio i jedan Španjolac, Pedro Duque.

Komentari