Na današnji dan

U Španjolskoj umro prognani kubanski diktator Fulgencio Batista – 1973.

Nakon što ga je svrgnuo pokret pod vodstvom Fidela Castra pobjegao je Batista u inozemstvo, a s sobom je ponio nagomilano bogatstvo (navodno se radilo o stotinama milijuna dolara).

Dana 6. kolovoza 1973. godine umro je Fulgencio Batista, nekadašnji kubanski diktator i predsjednik kojeg je svrgnuo pokret pod vodstvom Fidela Castra. Nakon svrgavanja pobjegao je Batista prvo u Dominikansku Republiku, a s sobom je ponio nagomilano bogatstvo (navodno se radilo o stotinama milijuna dolara).

Kasnije je Fulgencio Batista otišao u Portugal, gdje se nastanio u elitnom ljetovalištu Estoril pokraj portugalskog glavnog grada Lisabona. U Estorilu su svojedobno boravile također i mnoge druge prognane visokopozicionirane osobe, npr. prognani mađarski regent admiral Miklos Horthy, prognani talijanski kralj Umberto II., prognani rumunjski kralj Karlo II., te otac današnjeg španjolskog kralja Juana Carlosa (poznat kao grof od Barcelone).

Fulgencio Batista umro je u Španjolskoj, pokraj grada Marbelle. Uzrok smrti bio je srčani udar, a u trenutku kad je umro imao je Batista 72 godine.


Komentari