Na današnji dan

U Španjolskoj pronađena bista Dame iz Elchea – kruna iberske umjetnosti (1897.)

Skulpturu Dame iz Elchea može se datirati u razdoblje između 500. i 300. godine prije Krista, prije rimskog osvajanja Pirenejskog poluotoka. 

Dana 4. kolovoza 1897. godine u Španjolskoj je pronađeno poprsje tzv. Dame iz Elchea (španj. Dama de Elche), remek-djelo iberske umjetnosti. Riječ je o skulpturi izrađenoj od kamena, s masom od oko 65 kilograma i visinom od oko 56 centimetara. Skulptura je nekoć bila obojena, a osobito je prepoznatljiva po kompleksnim ukrasima na glavi. Otkopana je kod gradića Elchea, na arheološkom nalazištu La Alcudia. Riječ je o lokaciji udaljenoj samo oko deset kilometara od obale Sredozemnog mora, nedaleko od španjolskog grada Alicantea.

Skulpturu Dame iz Elchea može se datirati u razdoblje između 500. i 300. godine prije Krista, prije rimskog osvajanja Pirenejskog poluotoka. Pripadala je vremenu procvata iberske umjetnosti, s time da je vjerojatno nastala i pod snažnim utjecajem drugih kultura. Smatra ju se izrazom visokog stupnja umjetničkog dosega Ibera, koji su područje današnje Španjolske naseljavali u antičkom razdoblju. Iberi su s juga bili pod utjecajem Kartažana, a sa sjevera i sjeverozapada pod utjecajem Kelta. S područja Sredozemnog mora dopirao je do njih i utjecaj helenističke kulture.

Postoji više teorija o tome koga spomenuto poprsje prikazuje, kao i o namjeni te skulpture. Zbog duboke udubine na stražnjoj strani skulpture smatra se da je mogla služiti za pohranu pepela pokojnika. Zbog svoje je prepoznatljivosti i kulturno-povijesne važnosti skulptura Dame iz Elchea bila prikazivana čak i na španjolskim novčanicama. Danas se čuva u Nacionalnom arheološkom muzeju (španj. Museo Arqueológico Nacional) u Madridu.


Komentari