Na današnji dan

U sovjetskom zarobljeništvu u Moskvi umro transilvanski grof István Bethlen, nekadašnji mađarski premijer – 1946.

Na položaju mađarskog premijera bio je oko deset godina, od 1921. do 1931. godine.

Dana 5. listopada 1946. godine umro je grof István Bethlen, mađarski aristokrat i političar. Od 1921. do 1931. godine vršio je Bethlen funkciju mađarskog premijera tj. predsjednika vlade. Tijekom cijelog tog razdoblja mađarski šef države bio je regent (namjesnik) Miklós Horthy, nekadašnji austrougarski admiral. Napomenimo, admiral Horthy bio je u međuratnom razdoblju mađarski šef države, dok je grof István Bethlen bio šef vlade (imenovan od strane Horthyja).

Grof István Bethlen rodio se 1874. godine u mjestu Gernyeszeg u Transilvaniji (Erdelju). Bethlen je pripadao grofovskoj obitelji podrijetlom iz Transilvanije. Na položaju mađarskog premijera bio je čak oko deset godina, što je bilo razmjerno dugo razdoblje. Horthy ga je na kraju smijenio i na njegovo mjesto 1931. godine postavio grofa Gyulu Károlyija. Bethlen je od tada bio u političkoj sjeni, a protivio se navodno ulasku Mađarske u savez s Hitlerovom Njemačkom.

Grofa Istvána Bethlena uhitili su sovjeti nakon osvajanja Mađarske pri kraju Drugog svjetskog rata. Odveden je u Moskvu, gdje je na današnji dan 1946. godine preminuo u 72. godini života.


Komentari