Na današnji dan

U SAD-u smaknut 14-godišnjak na električnoj stolici – 1944.

George Junius Stinney, Jr., crne boje kože, smaknut je zbog navodnog ubojstva dvaju bijelih djevojčica, čiji su leševi pronađeni u jarku. Po svemu sudeći, bilo je malo pravih razloga za optuživanje Georgea Juniusa Stinneyja za taj zločin.

Dana 16. lipnja 1944. godine smaknut je 14-godišnji George Junius Stinney, Jr., najmlađa osoba pogubljena u SAD-u tijekom 20. stoljeća. Njega su smaknuli na električnoj stolici u američkoj saveznoj državi Južnoj Karolini, jednoj od država tzv. američkog dubokog juga. George Junius Stinney, Jr. bio je crne boje kože, a u to je vrijeme u južnim državama još uvijek postojala rasna segregacija.

U trenutku smaknuća imao je George Junius Stinney, Jr. samo 40 kilograma i 157 centimetara visine. Budući da je bio manji od odraslih osuđenika koji su inače pogubljivani na električnoj stolici, navodno je postojao problem oko montiranja opreme na njega.

George Junius Stinney, Jr. smaknut je zbog navodnog ubojstva dvaju bijelih djevojčica. Bile su to 11-godišnja Betty June Binnicker i 8-godišnja Mary Emma Thames, čiji su leševi pronađeni u jarku. Po svemu sudeći, bilo je malo pravih razloga za optuživanje Georgea Juniusa Stinneyja za taj zločin, no ipak su ga uhitili. Nisu postojali nikakvi materijalni dokazi da je on ubio djevojčice. Glavni argument tužiteljstva bilo je njegovo navodno priznanje zločina pred policajcima, koji su bili bijelci.

Suđenje je trajalo samo oko dva i pol sata. Porota je u cijelosti bila sastavljena od bijelaca. Georgea Juniusa Stinneyja osudili su za dvostruko umorstvo i odredili mu smaknuće, koje je izvršeno na današnji dan 1944. godine (upravo u to je vrijeme trajalo savezničko iskrcavanje na obalu Normandije u Drugom svjetskom ratu, koje je započelo deset dana ranije na Dan D).


Komentari