Na današnji dan

U SAD-u osnovan The National Geographic Society – 1888.

Prompted by a desire to share their scientific interests, ideas, and findings, the 33 founders of the National Geographic Society first met at the Cosmos Club in Washington, D.C., on January 13, 1888. This 1963 painting depicts the founders signing their names to the new organizations's charter. The table in the painting is in use today in the Society's historic Hubbard Hall.

Prvi predsjednik društva bio je Gardiner Greene Hubbard, a naslijedio ga je Alexander Graham Bell.

Dana 27. siječnja 1888. godine u SAD-u je osnovan poznati National Geographic Society, jedna od najvećih neprofitnih znanstveno-obrazovnih organizacija na svijetu. Uz geografiju, ona se bavi poviješću i prirodnim znanostima, te očuvanjem povijesnih spomenika i zaštitom okoliša.

U početku je National Geographic Society bio elitni klub koji je okupljao znanstvenike i njihove bogate pokrovitelje koji su se zanimali za znanstvene ekspedicije. Dana 13. siječnja 1888. godine u klubu Cosmos u američkom glavnom gradu Washingtonu sastala se skupina 33 istraživača i znanstvenika, s ciljem osnivanja društva koje bi se bavilo širenjem i produbljivanjem znanja o geografiji. Sastavljen je statut društva i plan rada, te je društvo službeno počelo s radom navedeni dan.

Prvi predsjednik društva bio je Gardiner Greene Hubbard, a na tom ga je položaju 1897. naslijedio Alexander Graham Bell, poznati izumitelj telefona. Zajedno sa svojim zetom Gilbertom Hoveyem Grosvenorom, prvim stalnim urednikom poznatog časopisa National Geographic, Bell je zaslužan za ideju masovnog korištenja fotografija za dočaravanje zanimljivih priča u časopisima. Časopis je danas najpoznatiji upravo po svojim iznimno kvalitetnim fotografijama. Danas je dostupan na više od 40 jezika, uključujući hrvatski, te mjesečno ima oko 60 milijuna čitatelja. Društvo pokriva i mnoge druge medije, uključujući muzej u svom sjedištu u gradu Washingtonu, te mnoge putujuće izložbe, npr. o kralju Tutankamonu, kulturnom blagu Afganistana, ili kineskim terakota vojnicima. Društvo je dosad dodijelilo više od 11.000 stipendija za znanstvena istraživanja i ekspedicije.


Komentari