Na današnji dan

U Ratovima ruža prijestolje osvojila dinastija York (1461.)

Četvrtog ožujka 1461. engleskog kralja Henrika VI. Lancastera svrgnuli su pristalice dinastije York. Za novog je kralja postavljen Eduard IV., dotadašnji vojvoda od Yorka. Radilo se o razdoblju Ratova ruža (engl. Wars of the Roses), koje je trajalo između 1455. i 1487. godine.

Dinastija Lancaster vladala je Engleskom još od 1399. godine, a polovinom 15. stoljeća organizirala je dinastija York ustanak protiv njene vlasti. Obje te dinastije zapravo su bile grane dinastije Plantagenet, a nazive York i Lancaster dobile su prema vojvodskim titulama koje su posjedovale (vojvode od Yorka i vojvode od Lancastera).

Vladavina dinastije Lancaster je prvi put u svojoj povijesti prekinuta, spomenutim dolaskom Eduarda IV. na prijestolje. Preuzimanje prijestolja uspjeli su Yorkovci postići svojim pobjedama u nizu bitaka (Northampton, Mortimer’s Cross), a osobito zauzimanjem Londona 26. veljače 1461. godine. Dotadašnji kralj Henrik VI. Lancaster bio je čak i zarobljen, a posjedovanje Londona značilo je da se vođa dinastije York mogao u Westminsterskoj opatiji okruniti za engleskog kralja.

Komentari