Na današnji dan

U pulskoj zvjezdarnici otkriven golemi asteroid Kleopatra – 1880.

Asteroid Kleopatra ima oblik pseće kosti veličine čitave Slavonije. Udar takovog objekta u Zemlju uništio bi život na njoj. Srećom, Kleopatra se nalazi na takvoj udaljenosti od Zemlje da je potpuno isključena mogućnost sudara.

Dana 10. travnja 1880. godine otkriven je iz zvjezdarnice u Puli veliki asteroid koji je dobio ime Kleopatra. Otkrio ga je Johann Palisa, koji je vršio funkciju ravnatelja te zvjezdarnice, smještene u pulskom predjelu Monte Zaro. Ta institucija zvala se Mornarička zvjezdarnica u Puli (njem. Marinesternwarte Pola) i bila je povezana s Austrougarskom ratnom mornaricom (njem. Kaiserliche und Königliche Kriegsmarine). Podsjetimo, Pula je bila glavna ratna luka Austro-Ugarske Monarhije.

Pod ravnateljstvom spomenutog Johanna Palise pulska je zvjezdarnica postala poznata u svijetu. Naime, s nje je otkriveno čak 28 asteroida, a neki od njih dobili su i imena bliska hrvatskom području npr. 183 Istria, 143 Adria i 142 Polana (po Puli).

Asteroid 216 Kleopatra razmjerno je velikih dimenzija. Dugačak je čak 217 kilometara, što je otprilike kao zračna udaljenost od Zagreba do Osijeka. Masa mu je procijenjena na otprilike 4.640 tisuća milijardi tona. Kleopatra ima neobičan izduženi oblik sličan psećoj kosti. Novijim proučavanjima otkriveno je da ona nema čvrstu strukturu, nego da se zapravo sastoji od gomile manjih komada metala i stijena, koje na okupu drži gravitacija.

Asteroid Kleopatra ima čak i dva mala prirodna satelita – jedan promjera 5, a drugi 3 kilometra. Godine 2011. tim su satelitima dodijeljena i imena – Alexhelios i Cleoselene. Odabrana su prema imenima sina i kćeri egipatske kraljice Kleopatre, poznate po vezi s Markom Antonijem i Cezarom. Kleopatra se okreće oko Sunca prosječnom brzinom od oko 64.150 kilometara na sat.


Srećom, asteroid Kleopatra nalazi se na takvoj udaljenosti od Zemlje da je potpuno isključena mogućnost sudara. Inače, objekt takve veličine sigurno bi potpuno uništio život na Zemlji. Naime, pretpostavlja se da je asteroid koji je možda uzrokovao izumiranje dinosaura prije 66 milijuna godina bio promjera samo 10-15 kilometara, a Kleopatra ima dužu os od čak 217 kilometara.

Komentari