Na današnji dan

U njemačkom gradu Darmstadtu rođena kasnija ruska carica Marija Aleksandrovna – 1824.

Čak dvije ruske carice rođene su u Darmstadtu, glavnom gradu Velikog Vojvodstva Hessen. Marija Aleksandrovna bila je prva od te dvije carice, kao supruga cara Aleksandra II., a caricom Rusije postala je 1855. godine, u dobi od 30 godina.

Dana 8. kolovoza 1824. godine u njemačkom gradu Darmstadtu rođena je kasnija ruska carica Marija Aleksandrovna. Pripadala je dinastiji Hessen-Darmstadt, koja je bila iznenađujuće utjecajna u ruskoj povijesti. Ta je dinastija vladala suverenom njemačkom državom zvanom Veliko Vojvodstvo Hessen, površine oko 7.700 četvornih kilometara. Unatoč tako malenoj površini svoje države, ta je dinastija dala čak dvije ruske carice u posljednjih 60-ak godina postojanja Ruskog Carstva. Marija Aleksandrovna bila je prva od te dvije carice, kao supruga cara Aleksandra II., dok je druga bila carica Aleksandra Fjodorovna, supruga posljednjeg vladajućeg ruskog cara Nikolaja II. (koji je bio unuk spomenutog Aleksandra II). Te su dvije carice bile u srodstvu, i to tako što je mlađa od njih, Aleksandra Fjodorovna, bila unuka Marijinog brata.

Veliko Vojvodstvo Hessen prostiralo se na teritorijima sjeverno i južno od Frankfurta, a glavni mu je grad bio u spomenutom Darmstadtu, u kojem su rođene obje navedene carice. Osim Darmstadta obuhvaćalo je Veliko Vojvodstvo Hessen još i važne njemačke gradove Mainz te Worms. Rođeno ime carice Marije Aleksandrovne glasilo je Maximiliane Wilhelmine Auguste Sophie Marie von Hessen und bei Rhein. Caricom Rusije postala je 1855. godine, u dobi od 30 godina, a zatim je na tom položaju ostala sve do svoje smrti 1880. godine. Bila je, dakle, prva žena Ruskog Carstva tijekom čak 25 godina, otprilike istodobno kad je austrijska carica bila znamenita Elizabeta (Sissi), supruga cara Franje Josipa. Francuska carica Eugenija, supruga Napoleona III., bila je gotovo vršnjakinja Marije Aleksandrovne (obje su te carice rođene u razdoblju manjem od dvije godine). Zanimljivo je da su 1855. godine, kad je Marija Aleksandrovna okrunjena za rusku caricu, u Europi u središtu mondenog svijeta bile ona i spomenute druge dvije mlade carice (Sissi je u tom trenutku imala 17 godina, a Eugenija 29). Upravo je Marija Aleksandrovna preminula najranije od njih triju, već 1880. godine, u dobi od 55 godina.

Komentari