Na današnji dan

U New Yorku otvorena najviša zgrada na svijetu (1913.)

Dana 24. travnja 1913. otvorena je u New Yorku tadašnja najviša zgrada na svijetu – Woolworth Building. S visinom od 241 metra ta je zgrada bila najviši neboder na svijetu od 1913. do 1930. godine. Danas je Woolworth Building stara preko 100 godina i ima status američkog nacionalnog povijesnog spomenika.

Zgradu je dao izgraditi bogati Frank Winfield Woolworth, osnivač trgovačkog lanca poznatog po trgovinama u kojima se roba prodavala za 5 i 10 centi, i to na samoposlužni način. Zgradu je projektirao znameniti arhitekt Cass Gilbert, jedan od ranih zagovornika gradnje nebodera.

U svoje vrijeme, prije stotinjak godina, Woolworth Building bila je svojevrsno svjetsko čudo. Naime, bila je gotovo dvostruko viša od velikih europskih katedrala iz srednjeg vijeka. Slično gotičkim katedralama, bila je izvedena u neogotičkom stilu, s mnogo šiljatih elemenata i sa specifičnim ukrasima na fasadama. Woolworth Building čak je prozvana katedralom trgovine (jer joj je vlasnik bio trgovac Frank Winfield Woolworth).

Komentari