Na današnji dan

U nesreći uništena francuska podmornica Eurydice – 1970.

Eurydice je potonula na pučini ispred Saint-Tropeza na Azurnoj obali. Poginulo je svih 57 članova njene posade, što je predstavljalo veliku katastrofu.

Dana 4. ožujka 1970. godine u nesreći je uništena francuska podmornica Eurydice na području Sredozemlja. Poginulo je svih 57 članova njene posade, a uzrok nesreće nikada nije utvrđen. Eurydice je bila dizelska podmornica klase Daphné, porinuta 1962. godine. Istiskivala je u uronjenom stanju više od 1.000 tona, a dužina joj je iznosila oko 58 metara. Imala je sposobnost uranjanja na dubinu od 300 metara, a kao naoružanje je nosila 12 torpeda. Francuzi su podmornice te klase, kojih je proizvedeno čak 20-ak, izvozili u Pakistan, Portugal, Južnu Afriku i Španjolsku. Međutim, spomenuta je nesreća, kao i nesreća na njenoj sestrinskoj podmornici Minerve dvije godine ranije (1968.), pri čijem su potonuću također poginuli svi članovi posade, označila kraj mogućnosti izvoza.

Eurydice je potonula na pučini ispred Saint-Tropeza na Azurnoj obali. U doba nesreće francuski je laboratorij registrirao udarne valove koji su vjerojatno bili izazvani implozijom podmornice na dubini koja ju je uništila.

Komentari