Na današnji dan

U najvećoj pomorskoj bitki u povijesti sudjelovalo je 38 nosača aviona – 1944.

U toj su bitki sudjelovali na japanskoj strani i slavni bojni brodovi Yamato i Musashi (najveći na svijetu ikada napravljeni). 

Dana 23. listopada 1944. godine započela je po mnogim mjerilima najveća pomorska bitka u povijesti ratovanja – Bitka kod zaljeva Leyte. Ta se bitka dogodila na pacifičkom bojištu u Drugom svjetskom ratu, a u njoj su se borili Japanci protiv udruženih američkih i australskih snaga. Po Guinnessovoj knjizi rekorda Bitka kod zaljeva Leyte najveća je pomorska bitka u povijesti po broju brodova i zrakoplova.

Zaljev Leyte nalazi se u Filipinskom otočju, a otvara se prema Filipinskom moru i Tihom oceanu. Bitka je uključivala je čak 34 američka nosača zrakoplova (osam velikih, osam lakih i 18 eskortnih). Japanci su imali znatno manja nosača u toj bitki – samo četiri, što ih je stavljalo u lošu poziciju. Na obje strane bile su u bitku uključene čak 44 krstarice i 21 bojni brod. Dakako, bojni brodovi bili su najjače oklopljeni površinski brodovi ikada proizvedeni u povijesti, a imali su i najteže topove od svih plovila.

U Bitki kod zaljeva Leyte sudjelovali su na japanskoj strani i slavni bojni brodovi Yamato i Musashi (najveći na svijetu ikada napravljeni). Divovski Musashi u toj je bitki i potopljen, unatoč svom metalnom oklopu debljine i do 65 centimetara (pogođen je s čak 19 torpeda i 17 bombi tijekom te bitke).

Komentari