Na današnji dan

U Meksiku strijeljan brat cara Franje Josipa – 1867.

Maksimilijanovo je držanje uoči strijeljanja bilo časno. Odbio je i mogućnost tajnog bijega iz zarobljeništva prije pogubljenja.

Meksički car Ferdinand Maksimilijan Habsburški, poznat kao car Maksimilijan, brat austrijskoga cara i hrvatsko-ugarskoga kralja Franje Josipa I. strijeljan je 19. lipnja 1867. godine. Maksimilijan je od Franje Josipa bio mlađi oko dvije godine, a majka im je bila nadvojvotkinja Sofija, rođena kao bavarska princeza.

Carem Meksika postao je 1864., nakon što su ga na prijestolje pozvali Meksikanci uz potporu Francuza pod Napoleonom III. Maksimilijan je smatran dobrim kandidatom jer je bio intelektualno nadaren, a nije bilo za očekivati da će ikad zasjesti na austro-ugarsko prijestolje. Nadalje, smatralo se da ima legitimitet na meksičko prijestolje jer su Habsburgovci dugo vremena vladali Španjolskom, a time i njenim kolonijama u Americi.

Unatoč činjenici da su ga podupirale prvenstveno konzervativne struje, Maksimilijan se pokazao znatno liberalnijim od brata Franje Josipa. Ipak, nije uspio okupiti mnogo pristaša te su ga ubili meksički republikanci predvođeni predsjednikom Benitom Juárezom. Republikanci su, naime, u ratu pobijedili pristalice Meksičkoga Carstva i Francuze. Iako su saveznici prethodno upozoravali Maksimilijana da napusti Meksiko i spasi život, on je odlučio ostati, navodno kako ne bi ostavio svoje pristalice na cjedilu.


Usprkos molbama brojnih vladara i drugih slavnih osoba (npr. Giuseppe Garibaldi i Victor Hugo), Maksimilijan je strijeljan 19. lipnja 1867. u meksičkom gradu Santiago de Querétaro, oko 200 kilometara sjeverozapadno od Ciudad de Méxica. Benito Juárez time je dao jasnu poruku da Meksiko neće trpiti da mu stranci nametaju vladare.

Carevo tijelo kasnije je dopremljeno u Beč austro-ugarskim brodom SMS Novara kojim je zapovijedao znameniti admiral Wilhelm von Tegetthoff.

Piše: Boris Blažina

 

Komentari