Na današnji dan

U masakru ubijen posljednji kralj Iraka (1958.)

Dana 14. srpnja 1958. ubijen je posljednji irački kralj – Faisal II. – nakon što su na njega i njegove rođake iz strojnica pucali revolucionari u Bagdadu. Njegovo je ubojstvo označilo kraj monarhije u Iraku i kraj vlasti hašemitske dinastije u toj zemlji. Podsjetimo da je Irak postao kraljevina 1921. godine, nakon što je po Prvom svjetskom ratu raskomadano gubitničko Osmansko Carstvo.

Dinastija nazvana Hašemiti dobila je nakon pada Osmanskog Carstva vlast u više novonastalih arapskih država. Naime, ta je dinastija prethodno stoljećima držala ugledan položaj šerifa i emira od Meke (najvažnijeg svjetskog muslimanskog središta). Šerif Husein od Meke (pradjed spomenutog Faisala II.) uzeo je kraljevski naslov, kao i titulu kalifa. Čak tri Huseinova sina postali su kraljevi – najstariji Alija postao je kralj Hedžasa (danas dio Saudijske Arabije), srednji Abdulah kralj Jordana, a najmlađi Faisal I. kralj Sirije, a zatim Iraka. Faisal II. bio je unuk spomenutog Faisala I. i treći po redu vladar Iraka.

Faisal II. postao je kralj kad su mu bile samo 3 godine. Zanimljivo je da se školovao jedno vrijeme i u Engleskoj, i to zajedno sa svojim rođakom Huseinom, budućim kraljem Jordana. Na kraju su njih dvojica svoja kraljevstva Irak i Jordan čak i povezali u svojevrsnu federaciju, a šef te naddržavne tvorevine postao je upravo Faisal II., kao stariji član hašemitske dinastije.

Opisanog dana u kraljevsku palaču u Bagdadu prodrli su revolucionari (pučisti). Kralju Faisalu II. i drugim pripadnicima kraljevske obitelji naređeno je da dođu u dvorište palače. Postrojeni su licem prema zidu i ustrijeljeni strojnicama. U tom masakru ubijen je kralj, krunski princ Abd al-Ilāh i nekoliko princeza. Spomenimo da hašemitska dinastije i danas vlada još u Jordanu (svugdje drugdje su svrgnuti).


Komentari