Na današnji dan

U Mariboru rođen znameniti admiral Wilhelm von Tegetthoff – 1827.

Piše: Tin Pongrac

Wilhelm von Tegetthoff pobijedio je talijansku flotu primjenom vrlo odvažne taktike u znamenitoj Bitki kod Visa. 

Na današnji dan 1827. godine rođen je znameniti admiral Wilhelm von Tegetthoff, nekadašnji vrhovni zapovjednik Austrougarske mornarice. Zanimljivo je da se rodio u Mariboru, gradu u današnjoj Sloveniji. Taj je grad nekoć pripadao Štajerskoj i nosio njemački naziv Marburg. Admiralov je otac bio časnik u austrijskoj vojsci, a majka je bila u rodu s bečkim gradonačelnikom barunom Seillerom.

Po godini rođenja (1827.) bio je Tegetthoff suvremenik riječkog tvorničara torpeda Roberta Whiteheada. Tegetthoff je postao mornaričkim časnikom 1849. godine, upravo u revolucionarno doba u kojem se ban Josip Jelačić borio protiv Mađara. U doba kad je Tegetthoff napredovao po činovima u ratne mornarice uvedeni su parobrodi, koji su postupno zamjenjivali jedrenjake. Tegetthoff se zalagao za što veću upotrebu parobroda kao napredne tehnologije.


U admiralski čin unaprijeđen je Tegetthoff 1864. godine, u dobi od samo 36 godina. Svoju najslavniju pobjedu ostvario je dvije godine kasnije u znamenitoj Bitki kod Visa. Tada je, naime, porazio brojčano nadmoćniju talijansku flotu primjenom vrlo odvažne taktike zabijanja pramcem u protivničke brodove.

Admiral Wilhelm von Tegetthoff preminuo je 1871. godine u Beču, gradu čiji je bio počasni građanin. Umro je od upale pluća sa samo 43 godine. Pokopan je na groblju sv. Leonarda u štajerskom gradu Grazu.

Komentari