Na današnji dan

U Mariboru rođen admiral Wilhelm von Tegetthoff (1827.)

Dana 23. prosinca 1827. rođen je znameniti admiral Wilhelm von Tegetthoff, nekadašnji vrhovni zapovjednik Austrougarske mornarice. Rodio se u Mariboru, gradu u današnjoj Sloveniji. Taj je grad nekoć pripadao Štajerskoj i nosio njemački naziv Marburg. 

Tegetthoff je postao mornaričkim časnikom 1849. godine. U doba kad je Tegetthoff napredovao po činovima uvođeni su u ratne mornarice parobrodi, koji su postupno zamjenjivali jedrenjake. Tegetthoff se zalagao za što veću upotrebu parobroda, kao napredne tehnologije.

U admiralski čin unaprijeđen je Tegetthoff 1864. godine, u dobi od samo 36 godina. Svoju najslavniju pobjedu ostvario je dvije godine kasnije u znamenitoj Bitki kod Visa. Tada je, naime, porazio brojčano nadmoćniju talijansku flotu primjenom vrlo odvažne taktike zabijanja pramcem u protivničke brodove.


Admiral Wilhelm von Tegetthoff preminuo je 1871. godine od upale pluća, u Beču, gradu čiji je bio počasni građanin. U trenutku smrti imao je samo 43 godine. Pokopan je na groblju sv. Leonarda u štajerskom gradu Grazu.

Komentari