Na današnji dan

U Londonu odsječena glava Johnu Dudleyju, vojvodi od Northumberlanda – 1553.

Vojvoda od Northumberlanda pokušao je u razdoblju svoje dominacije ishoditi od mladog kralja Eduarda VI. čak i dolazak obitelji Dudley na englesko prijestolje.

Dana 22. kolovoza 1553. godine smaknut je engleski državnik, general i admiral John Dudley, vojvoda od Northumberlanda. U razdoblju od 1550. do 1553. godine bio je vojvoda od Northumberlanda najmoćniji aristokrat u Engleskoj, jer je vladao u ime tadašnjeg malodobnog kralja Eduarda (Edwarda) VI. iz dinastije Tudor (sina kralja Henrika VIII., koji je preminuo 1547. godine). Vojvoda od Northumberlanda pokušao je u razdoblju svoje dominacije ishoditi od mladog kralja Eduarda VI. čak i dolazak obitelji Dudley na englesko prijestolje.

Naime, dok je 15-godišnji kralj umirao imenovao je svojom nasljednicom rođakinju zvanu Lady Jane Grey, koja je ujedno bila vojvodina snaha (supruga vojvodinog mlađeg sina Lorda Guildforda Dudleya). Ona je doista proglašena novom kraljicom Engleske nakon kraljeve smrti, no vladala je samo nekoliko dana jer je Marija Tudor, kći prethodnog kralja Henrika VIII. i starija sestra upravo preminulog Edwarda VI., uspjela doći na prijestolje. Vojvodi od Northumberlanda suđeno je, a određena mu je smrtna kazna. Smaknut je kod londonskog Towera odsijecanjem glave spomenutog 22. kolovoza 1553. godine, a Lady Jane Grey i Lord Guildford Dudley također su smaknuti nešto kasnije, u veljači 1554. godine, oboje u svojoj tinejdžerskoj dobi.

Zanimljivo je da je i otac vojvode od Northumberlanda – Edmund Dudley – prethodno bio smaknut u doba vladavine engleskog kralja Henrika VIII. (još 1510. godine). Vojvodin sin bio je, osim spomenutog Lorda Guildforda Dudleyja, još i Robert Dudley, poznat i kao grof tj. earl od Leicestera (engl. Earl of Leicester). Taj je grof ostao u povijesti zapamćen kao glavni miljenik engleske kraljice Elizabete I. (čak joj je i udvarao).


Komentari