Na današnji dan

U Lenjingradu ubijen boljševik Sergej Kirov (1934.)

Dana 1. prosinca 1934. godine ubijen je boljševički političar Sergej Kirov, jedan od najvažnijih partijskih dužnosnika u tadašnjem SSSR-u. U trenutku smrti bio je Kirov na visokoj dužnosti šefa ogranka Komunističke partije u Lenjingradu i okolici, a ujedno je bio i član Politbiroa Centralnog komiteta za cijeli SSSR. Kirov je ubijen u prostorijama Instituta Smolni u Lenjingradu, samo stotinjak metara od obale rijeke Neve. Zgrada Instituta Smolni služila je kao partijsko sjedište u Lenjingradu još od Oktobarske revolucije (svojedobno je ondje svoj glavni stožer imao i Vladimir Lenjin).

Kirova je u spomenutoj zgradi Instituta Smolni ubio Leonid Nikolajev, mladi komunist, revolverom Nagant M1895, kalibra 7,62 milimetara. Kirov je taj dan bio gotovo nezaštićen, a stražar koji inače čuva ulaz u zgradu iz neočekivanih razloga nije bio na dužnosti. Ovakav nemar u pružanju zaštite partijskim vođama bio je bez presedana u povijest SSSR-a. Štoviše, upravo je taj stražar na ulazu spriječio prethodni pokušaj atentata na Kirova, otkrivši oružje koje je atentator pokušao prokrijumčariti u Institut.

Nevjerojatno je da je u tom slučaju atentator prošao nekažnjeno te mu čak nije ni oduzeto oružje. Stoga se sumnja da je atentat zapravo naredio Staljin kako bi se riješio političkog suparnika. Naime, iako je u početku bio vatreni pristaša Staljina, Kirov ga je kasnije počeo kritizirati zbog nekih poteza, a i bio je popularan među vodstvom Partije zbog svoje boemske i otvorene naravi.

Do danas je ostalo nedovoljno poznato do koje je mjere Staljin bio umiješan u taj atentat, od mogućnosti da je izravno naredio likvidaciju Kirova do mogućnosti da je NKVD (sovjetski policijski aparat) omogućio osobno motiviranom Nikolajevu da lakše izvede atentat. Staljin je svečano dao sahraniti Kirova, a njegovo je ubojstvo iskoristio zatim za pokretanje velikih čistki u kojima su ubijeni mnogi boljševici.


Piše: Boris Blažina

Komentari