Na današnji dan

U Kući cvijeća pokopan Josip Broz Tito – 1980.

Od poznatih stranih državnika prisutni su bili Margaret Thatcher, Saddam Hussein, Jaser Arafat, Leonid Brežnjev, Indira Gandhi i Erich Honecker. Po broju prisutnih državnika sprovod Josipa Broza nadmašio je tek sprovod pape bl. Ivana Pavla II. 2005. godine.

Dana 8. svibnja 1980. godine pokopan je u beogradskoj Kući cvijeća na Dedinju Josip Broz Tito. Umro je četiri dana prije u Ljubljani, a tijelo je u međuvremenu prevezeno specijalnim vlakom iz Ljubljane u Beograd. Na sprovodu je okupljen dotada najveći broj stranih državnika u povijesti. Prisutno je bilo 209 delegacija iz 127 zemalja, među njima 4 kralja, 31 predsjednik države, 22 premijera i 47 ministara.

Od poznatih stranih državnika prisutni su bili Margaret Thatcher, Saddam Hussein, Jaser Arafat , Leonid Brežnjev, Indira Gandhi i Erich Honecker. Zanimljivo je da je sprovod Josip Broza pripreman mjesecima unaprijed, još za vrijeme Titove bolesti. Po broju prisutnih državnika sprovod Josipa Broza nadmašio je tek sprovod pape bl. Ivana Pavla II. 2005. godine. Mnogo nagađanja razvilo se oko činjenice da na Titovom grobu nema petokrake zvijezde. Neki to navode kao dokaz da je Tito bio mason, dok drugi smatraju da je riječ o jednostavnom previdu koji je nastao zbog žurbe. Ali kako je mogla biti riječ o žurbi kad je taj sprovod pripreman mjesecima?


Komentari