Na današnji dan

U Kini ustoličen prvi car iz dinastije Han – 202. pr. Kr.

Za vrijeme dinastije Han došlo je do procvata znanosti, kulture i gospodarstva.

Dana 28. veljače 202. godine prije Krista kineskim carem postao je Liu Bang, osnivač dinastije Han, koji je postumno nazivan Gaozu prema svom hramskom imenu. Vrijeme vladavine te dinastije bilo je uvelike zlatno doba stare Kine, a trajalo je od 202. pr. Kr. do 206. godine. Naime, to je bilo doba razvoja znanosti, kulture i gospodarstva, a dobrim se dijelom poklapalo s dobom antike u Europi.

Liu Bang je bio skromnog podrijetla, no uspio je doći do položaja pokrajinskog vladara u doba kad se Kinesko Carstvo raspalo na 18 razmjerno malih kraljevstava. Naposljetku je Liu Bang uspio ujediniti ta mala kraljevstva i proglasiti se carem cijele Kine. Njegovi nasljednici iz dinastije Han zatim su stoljećima vladali Kinom.

Dinastija Han imala je pomno razrađen sustav titula i položaja u državnom aparatu. Na čelu cijele države bio je car, a svojim rođacima dodjeljivao je titule pokrajinskih kraljeva. Najviši sloj u upravnoj strukturi Kineskog Carstva predstavljala su tri službenika – kancelar, carski tajnik i veliki zapovjednik. Za njima je slijedilo devet ministara (financija, garde, ceremonija itd). Povrh svega, postojao je složen sustav plemićkih titula (u zapadnjačkoj literaturi pokušali su ih usporediti s markizima itd.).


piše: Dražen Krajcar

Komentari