Na današnji dan

U Kaliforniji otvoren originalni Disneyland (1955.)

Dana 17. srpnja 1955. otvoren je zabavni park Disneyland u Kaliforniji, prvi Disneyjev park u povijesti. Izvorno se sastojao od pet zona, koje su se zvale: Main Street, U.S.A., Adventureland, Frontierland, Fantasyland i Tomorrowland.

Otvaranje parka predstavljalo je prvorazredan medijski događaj, koji je čak i uživo televizijski prenosila kuća ABC. Medijsko praćenje vodila su trojica prijatelja Walta Disneyja: Art Linkletter, Bob Cummings i Ronald Reagan (budući američki predsjednik, koji je u to vrijeme imao 44 godine i još se nije politički snažnije afirmirao). Spomenutog je dana bilo natprosječno vruće, čak i za ljetna razdoblja u Kaliforniji, tako da se temperatura podigla do 38 stupnjeva Celzija.

Na otvaranje je pristiglo čak oko 28.000 ljudi, od kojih su se mnogi navodno progurali bez ulaznica. Zabavni park isprva se nalazio na zemljištu od 65 hektara (650.000 četvornih metara), koje je Walt Disney kupio nekoliko godina ranije u gradiću Anaheimu, jugoistočno od središte Los Angelesa.

Disneyland je od samog svog početka posjedovao i uskotračnu željeznicu, na kojoj su vlakove vukle lokomotive pokretane pravim parnim strojevima (to je navodno bila posljedica duboke ljubavi prema vlakovima Walta Disneyja). Tračnice te željeznice duge su ukupno 1.931 metar, a uz prugu se nalazi i više željezničkih postaja. Premda se tijekom prvog dana dogodilo više nezgoda, otvaranje je u načelu bilo uspješno.

Disneyland je doživio veliku popularnost, a od otvaranja do danas posjetilo ga je više od 650 milijuna turista. Zbog uspješnosti tog koncepta kasnije su otvoreni slični Disneyjevi parkovi i na drugim lokacijama u svijetu.


Komentari