Na današnji dan

U Izraelu smaknut nacist Adolf Eichmann – 1962.

NAZI WAR CRIMINAL ADOLPH EICHMAN WALKING IN YARD OF HIS CELL IN RAMLE PRISON. äôåùò äðàöé àãåìó àééëîï îèééì áçöø úàå áëìà øîìä.

Eichmanna su objesili na današnji dan nešto prije ponoći. Smaknuće je obavljeno u zatvoru u Ramli, desetak kilometara od Tel Aviva.

Dana 31. svibnja 1962. godine smaknut je u Izraelu nacistički zločinac Adolf Eichmann. Njegovo uhićenje u Argentini i potajno prebacivanje u Izrael radi suđenja bilo je događaj od međunarodnog značenja. Osobito je medijski bilo popraćeno Eichmannovo suđenje u Jeruzalemu. Za vrijeme boravka u sudnici nalazio se unutar neprobojnog stakla.

Sud je proglasio Eichmanna krivim i određena mu je smrtna kazna. Smaknuće je obavljeno u zatvoru u Ramli, desetak kilometara od Tel Aviva. Navodno je Eichmann odbio posljednji obrok, a umjesto toga uzeo je bocu vina. Odbio je i nošenje crnog prekrivala za glavu. Obješen je na današnji dan nešto prije ponoći. Ubrzo nakon smaknuća njegov je leš kremiran, a pepeo mu je razasut u međunarodnim vodama u Sredozemnom moru pomoću jednog izraelskog broda.

Komentari