Na današnji dan

U grofovskom dvorcu umro Antun Mihanović, autor teksta hrvatske himne – 1861.

Mihanović je posljednje godine života proveo u zagorskom dvorcu Novi dvori pokraj Klanjca, nekadašnjem vlasništvu grofova Erdödy.

Dana 14. studenog 1861. godine umro je Antun Mihanović, autor teksta hrvatske himne Lijepa naša domovino. Mihanovićeva pjesma po kojoj je napravljen tekst današnje hrvatske himne izvorno je objavljena pod nazivom Horvatska domovina još 1835. godine u Gajevoj Danici

Antun Mihanović bio je plemić podrijetlom iz Hrvatskog zagorja. Rođen je u Zagrebu, u kući na Harmici (današnjem Trgu bana Jelačića). Studirao je pravo i filozofiju, a jedno je vrijeme radio kao sudac. Zanimljivo je da je kao diplomat bio čak i u Carigradu, Bukureštu i Beogradu. S obzirom na plemićki status, moglo bi ga se oslovljavati s Antun pl. Mihanović. Bio je u rodu s jednim drugim poznatim zagorskim plemićem – Ksaverom Šandorom Gjalskim (rođenim kao Ljubomil Tito Josip Franjo Babić).

Mihanović je posljednje godine života proveo u zagorskom dvorcu Novi dvori pokraj Klanjca, nekadašnjem vlasništvu grofova Erdödy. Radilo se o nekoć prilično velikom dvorcu, jednom od najvećih u Hrvatskom zagorju. Nove dvore počeo je graditi znameniti hrvatski ban Toma Erdödy, pobjednik nad Osmanlijama kod Siska, još u doba ranog baroka (radilo se o vremenu kad su se velikaši počeli seliti iz utvrđenih burgova na vrhovima brežuljaka u udobnije dvorce u nižim predjelima). U dvorcu Novi dvori pokraj Klanjca Antun Mihanović je i umro 1861. godine. U trenutku smrti imao je 65 godina.


Komentari