Na današnji dan

U Grčkoj umro engleski lord Byron kao junak borbe za neovisnost – 1824.

Lord Byron bio je znameniti engleski pjesnik, kojeg je smrt zatekla u dobi od samo 36 godina. Umro je tijekom Grčkog rata za neovisnost u kojem je sudjelovao na strani Grka, a protiv Osmanskog Carstva.

Dana 19. travnja 1824. godine umro je u Grčkoj znameniti lord Byron, engleski pjesnik i avanturist. Ime mu je bilo George Gordon Byron, a titulu lorda Byrona naslijedio je kad mu je bilo 10 godina. Potpuniji naziv njegov aristokratske titule bio je: 6. barun Byron, od Rochdalea, u grofoviji Lancaster (engl. 6th Baron Byron, of Rochdale, in the county of Lancaster), a u Engleskoj se sve barune automatski oslovljava titulom lorda.

Lord Byron umro je u dobi od samo 36 godina, i to tijekom Grčkog rata za neovisnost. U tom je ratu sudjelovao na strani Grka, a protiv Osmanskog Carstva. Dok se spremao za napad na osmansku tvrđavu kod Lepanta razbolio se od groznice i ubrzo umro. Inače, Lepant (Naupakt ili Naupaktos), kojeg je Byron planirao napasti, nalazi se u Korintskom zaljevu, a dao je ime znamenitoj bitki iz 1571. godine, u kojoj su kršćani pobijedili osmansku flotu.

Byron je preminuo u grčkom gradu Mesolongiju, tridesetak kilometara od Lepanta. Grci ga smatraju junakom njihove borbe za neovisnost, zbog podrške koju im je pružio, kao i zbog činjenice da je pri tome umro. Jedna od četvrti u Ateni zove se Vironas (grč. Βύρωνας) prema Byronu, jer je Viron (grč. Βύρων) grčki oblik imena Byron. Dapače, u Grčkoj se ime Viron (Βύρων) koristi kao muško ime.

Postoji nategnuta teorija da je lord Byron, u slučaju da je preživio, mogao postati prvim kraljem nezavisne Grčke. Godine 1832. titula kralja Grčke dodijeljena je Otonu Wittelsbachu, sinu bavarskog kralja.


Komentari