Na današnji dan

U golemoj Kristalnoj palači otvorena prva velika svjetska izložba u povijesti – 1851.

Za izložbu je sagrađena Kristalna palača u Londonu, dugačka čak 564 metra, s 92.000 četvornih metara površine. Ta je palača sadržavala najveću količinu stakla do tada upotrijebljenu na bilo kojoj građevini na svijetu.

Dana 1. svibnja 1851. godine otvorena je znamenita Velika izložba u Londonu, najveći svjetski sajam izložbenog karaktera u dotadašnjoj povijesti. Nazivaju je i Prvom svjetskom izložbom, jer je kasnije nastala tradicija održavanja sličnih manifestacija, zvanih svjetske ili opće izložbe (danas poznatih i pod kraticom EXPO).

Velika izložba u Londonu 1851. godine predstavljala je svojevrsno čudo tadašnje tehnike. Kao prvo, za nju je sagrađena golema Kristalna palača (engl. Crystal Palace) u Londonu, dugačka čak 564 metra, s 92.000 četvornih metara površine. Ta je palača sadržavala najveću količinu stakla do tada upotrijebljenu na bilo kojoj građevini na svijetu.

Sadržajno je Velika izložba u Londonu bila općeg tipa, što znači da je izlagano praktički sve, od igle do lokomotive. Osobito su zanimljivi bili izlošci koji su predstavljali tadašnja najsuvremenija tehnička dostignuća, uključujući parne strojeve, željezničku tehnologiju i oružje. Izloženi su bili i povijesni predmeti – poput Koh-i-Nura – u to vrijeme najpoznatijeg svjetskog dijamanta. Ukupan broj posjetitelja Velike izložbe u Londonu dosegao je brojku od čak 6.000.000.


Komentari