Na današnji dan

Eduard IV. – prvi engleski kralj iz dinastije York – 1442.

Eduard IV. iz dinastije York rodio se u Francuskoj jer je njegov otac – Richard, vojvoda od Yorka – ondje boravio kao zapovjednik engleskih trupa u Stogodišnjem ratu.

Dana 28. travnja 1442. godine rođen je engleski kralj Eduard (Edward) IV. iz dinastije York. Bio je prvi pripadnik te dinastije koji je uspio doći na englesko kraljevsko prijestolje. Naime, u njegovo je vrijeme dinastija York bila u ratu sa suparničkom dinastijom Lancaster, koja je otprije bila na prijestolju. Ratovali su oko pitanja prava na krunu (obje su te dinastije zapravo po muškoj liniji potjecale od dinastije Plantagenet, što znači da su Yorkovci i Lancasteri bili rođaci).

Osobito je zanimljivo da Eduard IV. nije rođen u Engleskoj, nego u Francuskoj, u Rouenu, gradu u Normandiji. Eduard IV. rodio se u Francuskoj jer je njegov otac – Richard, vojvoda od Yorka – ondje boravio kao zapovjednik engleskih trupa u Stogodišnjem ratu (Englezi su prethodno bili zauzeli velik dio Francuske, no nakon pobjede sv. Ivane Orleanske većinom su bili u defanzivi).

Eduard IV. postao je engleskim kraljem 1461. godine, u dobi od samo 18 godina. Vlast mu nije bila stabilna, jer su upravo u njegovo vrijeme trajali u Engleskoj Ratovi ruža (engl. Wars of the Roses). U jednom je trenutku Eduard IV. čak bio svrgnut i zarobljen, no kasnije se vratio na vlast. Preminuo je u dobi od 40 godina, a naslijediti ga je trebao njegov sin. Ipak, brat Eduarda IV. – Richard, vojvoda od Gloucestera – osobno je preuzeo prijestolje kao Rikard III. (te je događaje osobito opsežno obradio William Shakespeare).


Komentari