Na današnji dan

U dvorcu Windsor umro princ Albert – voljeni suprug kraljice Viktorije – 1861.

S Viktorijom je dobio devetero djece te u konačnici čak četrdeset i dvoje unučadi.

Dana 14. prosinca 1861. godine umro je princ Albert, voljeni suprug britanske kraljice Viktorije. Njegova smrt kraljicu je jako potresla jer je bila izrazito vezana za njega. Dapače, Viktorija je zatim nosila udovičku crninu sve do svoje smrti 1901. godine (tijekom gotovo 40 posljednjih godina života).

Princ Albert rođenjem je pripadao njemačkoj dinastiji Sachsen-Coburg-Gotha. Dakako, nakon njegove ženidbe kraljicom Viktorijom postala je ta njemačka dinastija ujedno i vladajućom dinastijom u Velikoj Britaniji. Dapače, današnja britanska kraljica Elizabeta II. također pripada dinastiji Sachsen-Coburg-Gotha, premda je njeno ime umjetno izmijenjeno tijekom Prvog svjetskog rata u Windsor (zbog protunjemačkih osjećaja).

Britanci isprva Albertu nisu dodijelili nikakvu titulu, čak ni plemićku, tako da je bio poznat jednostavno kao „princ Albert“ (po svojoj tituli iz njemačke domovine). Ipak, Viktorija mu je 1857. godine pribavila titulu „prince consort“ (princ suprug).


Viktorija je Albertu rodila čak devetero djece, tako da su u konačnici dobili čak četrdeset i dvoje unučadi. Radio se o braku s očiglednom privrženosti supružnika. Zanimljivo je da je carica Marija Terezija, austrijska i hrvatsko-ugarska vladarica iz 18. stoljeća, također bila privržena svom suprugu Franji Lotarinškom, kojem je rodila 16-oro djece (od toga je 13-oro preživjelo djetinjstvo).

Princ Albert umro je na današnji dan 1861. godine u Plavoj sobi dvorca u Windsoru, u dobi od 42 godine. Tu preranu smrt nekoć su pripisivali trbušnom tifusu, no danas se dopušta mogućnost da se radilo o nekoj drugoj vrsti bolesti na području trbušne šupljine (možda i kroničnog, a ne zaraznog tipa). Zabilježeno je i točno vrijeme Albertove smrti – 22 sata i 50 minuta (uz njega je bila Viktorija i petoro djece). 

Komentari