Na današnji dan

U dvorcu Königsberg okrunjen prvi pruski kralj (1701.)

Na današnji dan 1701. Fridrik I. iz dinastije Hohenzollern okrunio se za kralja u Pruskoj, čime je ta država prvi put u povijesti postala kraljevstvom. Krunidba je održana u dvorcu Königsberg (njem. Königsberger Schloss) u istoimenom pruskom glavnom gradu. Danas grad Königsberg nosi ime Kalinjingrad, a nalazi se u sastavu Ruske Federacije.

Kralj Fridrik I. okrunio se za kralja u Pruskoj kako bi uzveličao svoj značaj i status svoje dinastije Hohenzollern. Naime, do tada su Hohenzollerni nosili naslov knezova izbornika (njem. Kurfürsten) i vojvoda Pruske, čime su bili nižeg statusa od nekih drugih europskih vladara manje stvarne moći. Fridrik je, međutim, uspio nagovoriti svetorimskog cara Leopolda I. Habsburškog da mu dopusti preuzimanje više titule. Uzimanjem spomenute kraljevske titule dinastija Hohenzollern uzdignuta je na viši rang (u 19. stoljeću postali su čak i njemačkim carevima).

Fridrikov unuk Fridrik II. Veliki bio je jedan od najvećih vojskovođa svih vremena. Iako je i Fridrik I. ostvario vojnu karijeru, zapamćen je ponajprije kao pokrovitelj umjetnosti i znanosti. Otvorio je dvije akademije, jednu za znanost, a drugu za umjetnost. Unatoč činjenici da je ratovao protiv Francuske, cijenio je njihovu kulturu te je svoj dvor uredio po uzoru na Luja XIV.

Piše: Boris Blažina


Komentari