Na današnji dan

U Dubrovnik uplovio konvoj Libertas (1991.)

U jutarnjim satima 31. listopada 1991. godine u dubrovačku luku Gruž uplovio je konvoj od 29 brodova. Brodovi su nosili dugo očekivanu pomoć okupiranom Dubrovniku, koji je bio pod pomorskom blokadom Jugoslavenske ratne mornarice još od 17. rujna te godine.

Inicijativu za probijanje pomorske blokade i dostave neophodne humanitarne pomoći iscrpljenim stanovnicima i izbjeglicama u Dubrovniku pokrenuli su u Zagrebu Fond za spas Dubrovnika Sveti Vlaho, Društvo hrvatskih književnika i Matica Hrvatska. Među suorganizatorima bio je i poznati humanitarni djelatnik dr. Slobodan Lang, a cijela akcija nazvana je Konvoj Libertas. Rijeka je bila organizacijski i logistički centar za prikupljanje pomoći. Odatle 28. rujna konvoj kreće predvođen trajektom Slavija.

U Splitu mu se priključio Stipe Mesić, tada predsjednik Predsjedništva SFRJ te tadašnji hrvatski premijer Franjo Gregurić i još poznatih osoba iz političkog i kulturnog života. Tijekom plovidbe konvoju se samoinicijativno priključuju turistički brodovi, koče, jedrenjaci, remorkeri i brojna manja plovila iz svih krajeva Jadrana, pa već drugog dana konvoj broji nekoliko desetina raznih plovila.

Jugoslavenska ratna mornarica zaustavila je konvoj kod Mljetskog kanala i zapovjedila da se brodovi vrate. Ipak, nakon dužih pregovora i pretresa brodovi su propušteni u Dubrovnik. Gradu su donijeli pomoć u obliku lijekova i nužnih potrepština, no najveća je pomoć bila psihološka. Pri uplovljavanju konvoj je dočekalo više od 1.000 stanovnika napaćenog grada.

Piše: Dražen Krajcar


Komentari