Na današnji dan

U Drugom svjetskom ratu pobijedili su zapravo Nijemci – 1966.

Točnije – američki časnici podrijetlom Nijemci.

Poznati američki admiral njemačkog podrijetla – Chester Nimitz, umro je 20. veljače 1966. godine. Zanimljivo je da čak i njegovo prezime Nimitz vrlo vjerojatno dolazi od riječi Nijemac, odnosno od sličnih riječi koje su u slavenskim zemljama pridavali doseljenim Nijemcima (Nemec, Niemiec). Chester Nimitz imao je najviši američki mornarički čin – admiral flote – koji su u povijesti dobila samo četiri mornarička časnika u SAD-u. Chester Nimitz umro je na današnji dan 1966. godine kao posljednji živući admiral flote, a taj čin do danas više nitko nije dobio. Neki pogrešno tvrde da je smrću admirala Nimitza taj čin ukinut, no to nije istina. Naime, taj se čin i danas navodi kao najviši čin u američkoj mornarici, no ne može biti dodijeljen u mirnodopskim vremenima.

Zanimljivo je da je Nimitz podrijetlom bio Nijemac, a rodio se u gradu Fredericksburgu u Teksasu. Taj je grad dobio ime po njemačkom princu Fredericku Hohenzollernu od Pruske, a u njemu se naselilo mnogo njemačkih doseljenika. Dapače, u dijelu Teksasa Nijemci su jedno vrijeme željeli osnovati svojevrsnu novu Njemačku. Uz Nimitza, i poznati američki general Eisenhower također je bio njemačkog podrijetla.

U Drugom svjetskom ratu admiral Nimitz obnašao je visoku dužnost vrhovnog zapovjednika Pacifičke flote SAD-a (eng. Commander in Chief, U.S. Pacific Fleet). Kad je Japan u ratu pobijeđen, Nimitz je u ime SAD-a potpisao mir s Japanom u Tokiju. Zanimljivo je da je drugi spomenuti Nijemac – general Eisenhower – primio njemačku predaju u Europi, a treći Nijemac – američki general Spaatz – potpisao je u ime SAD-a konačni mir s Njemačkom u Berlinu 1945. godine.

Na današnji dan Nimitz je umro na otoku Yerba Buena u San Franciscu u 81. godini života. Njemu u čast nazvana je čitava jedna klasa američkih nosača aviona. Nosači klase Nimitz najveći su ikada sagrađeni ratni brodovi u svjetskoj povijesti.


Komentari