Na današnji dan

U borbi za prava žena glasovala protuzakonito na izborima (1872.)

Dana 5. studenog 1872. Amerikanka Susan B. Anthony glasovala je na predsjedničkim izborima u SAD-u, što je u to vrijeme bilo doživljavano kao protuzakonit čin. Zbog tog je svog prijestupa uhićena i izvedena na suđenje u okrugu Monroe u američkoj saveznoj državi New York.

Uhitio ju je zamjenik saveznog šerifa, a uz nju je uhićeno još 14 žena, koje su također pokušale glasovati na izborima. Međutim, od svih njih suđenje je održano samo za Susan B. Anthony, zbog njene vodeće uloge u pokretu za prava žena. Osuđena je i kažnjena kaznom od 100 dolara, koju je odbila platiti. Vlasti su na kraju procijenile da ju ipak ne bi bilo razborito stavljati u zatvor zbog odbijanja plaćanja pa je na tome ostalo.

Susan Brownell Anthony rođena je 15. veljače 1820. u američkoj saveznoj državi Massachusetts. U trenutku spomenutog pokušaja glasovanja na izborima imala je 52 godine. Osim što je bila borac za prava žena, borila se i za ukidanje ropstva. i to još u razdoblju znatno prije Građanskog rata. Žene su pravo glasovanja na izborima u SAD-u dobile tek 1920. godine, usvajanjem 19. amandmana na Američki ustav. Susan B. Anthony to, nažalost, nije doživjela jer je preminula 14 godina ranije – u ožujku 1906. godine.


Komentari