Na današnji dan

U Bitki kod Boswortha poražen i ubijen engleski kralj Rikard III. – 1485.

Na kosturu kralja Rikarda III. kasnije su pronađena oštećenja izazvana udarcima sječivom, osobito na lubanji, iz čega se može zaključiti da je vjerojatno dokrajčen udarcima u glavu.

Dana 22. kolovoza 1485. godine dogodila se znamenita Bitka kod Boswortha, u kojoj je poražen i ubijen engleski kralj Rikard III. iz dinastije York. Mjesto Boswort nalazi se u samom središtu Engleske, u grofoviji Leicestershire, oko 30 kilometara od Birminghama i 40 kilometara od Nottinghama. U krugu od samo tridesetak kilometara od Boswortha nalaze se također i povijesno važni gradovi Derby, Leicester, Rugby i Coventry. Bitka kod Boswortha dogodila se, dakle, na strateški i prometno iznimno važnom mjestu.

U njoj su se sukobile vojske suprotstavljenih dinastija York i Lancaster (odvjetaka dinastije Plantagenet), koje su ratovale u tzv. Ratovima ruža (engl. Wars of the Roses) još od 1455. godine. Glava dinastije York (bijela ruža) bio je u to vrijeme kralj Rikard III. (sin vojvode od Yorka), koji je i osobno došao na bojno polje kod Boswortha. Na čelu dinastije Lancaster (crvena ruža) bio je Henrik Tudor, po ocu velškog podrijetla, a po majci potomak prvog vojvode od Lancastera. Glavni podupiratelj kralja Rikarda III. u toj je bitki bio John Howard, vojvoda od Norfolka. Glavni vojskovođa Henrika Tudora bio je John de Vere, grof od Oxforda.

Henrik Tudor u bitki je nadmoćno pobijedio, a kralj Rikard III. smrtno je stradao. Na njegovom su kosturu kasnije pronađena oštećenja izazvana udarcima sječivom, osobito na lubanji, iz čega se može zaključiti da je vjerojatno dokrajčen udarcima u glavu. Henrika Tudora njegovi su pratioci simbolično okrunili za novog kralja navodno već na bojnom polju, a oko dva mjeseca kasnije svečano je okrunjen u znamenitoj Westminsterskoj opatiji.

Komentari