Na današnji dan

U Bermudskom trokutu istovremeno nestalo pet zrakoplova – 1945.

Radilo se o pet bombardera naoružanih torpedima. Zrakoplovi su bili tipa Avenger i sveukupno su imali 14 pilota i članova posade. 

Eskadrila od 5 zrakoplova na području zloglasnog Bermuskog trokuta misteriozno je nestala 5. prosinca 1945. godine. Radilo se o 5 američkih bombardera naoružanih torpedima. Zrakoplovi su bili tipa Avenger i sveukupno su imali 14 pilota i članova posade. Svih tih 14 ljudi nestalo je bez ikakvog traga. Let navedenih bombardera imao je oznaku Let 19 (engl. Flight 19) i poletio je iz mornaričke zračne baze Fort Lauderdale na Floridi. Poletjeli su poslijepodne u 14 sati i 10 minuta prema Atlantskom oceanu, upravo u smjeru tzv. Bermudskog trokuta.

Let 19 nestao je istočno od obale Floride i sjeverno od Bahamskog otočja. Vremenski uvjeti bili su relativno dobri, bez ikakvih oluja. Posljednje javljanje zračnoj kontroli Let 19 napravio je navečer toga dana. Najvjerojatnije znanstveno objašnjenje leži u tome da su se piloti izgubili zbog neke pogreške u navigaciji, te da su zbog toga ostali bez goriva i srušili se u ocean. Ipak, vođa Leta 19,poručnik Charles C. Taylor, imao je 2.500 sati letačkog iskustva, i to većinom na istim zrakoplovima tipa Avenger. Neobjašnjeno je i zašto nikada nije pronađen nikakav trag nesreće,a misterij povećava i činjenica da je nestao i jedan od zrakoplova koji su krenuli u potragu za nestalima.

Zlokobni Bermudski trokut obično se opisuje kao trokut s vrhovima na Floridi, Bermudskom otočju i Puerto Ricu,a ima površinu oko 1.140 kvadratnih kilometara. Oko tog područja zabilježen je velik broj misterioznih nestanaka zrakoplova i brodova,a zapisi o nestancima vode se još od 15. stoljeća.Prema jednoj nepotvrđenoj statistici, u tom dijelu oceana do sada je nestalo 8.152 ljudi. Postoje razne teorije o misterioznim nestancima uBermudskom trokutu – od čisto znanstvenih do ufoloških. Tako neki smatraju da u tom dijelu oceana isparavajuvelike količine metana, drugi smatraju da je svemu kriva izrazito jaka Golfska struja, ima teorija o utjecajufizičkih sila nepoznatih znanosti, o tome da se tamo periodički stvara vremenska rupa pa sve do toga da se u središtu Bermudskog trokuta nalazi izgubljeni grad Atlantida čiji stanovnici ne vole posjetioce.

piše: Dražen Krajcar


Komentari