Na današnji dan

U Beču uspostavljena vlada kneza Felixa Schwarzenberga – 1848.

Grof Franz Stadion von Warthausen bio je isprva ministar unutarnjih poslova, Alexander von Bach ministar pravosuđa, a barun Karl Ludwig von Bruck ministar trgovine.

Dana 21. studenog 1848. godine u Beču je uspostavljena vlada kneza Felixa Schwarzenberga, namijenjena spašavanju Austrijskog Carstva. Naime, u to je vrijeme u Ugarskoj trajao ustanak usmjeren protiv vlasti Beča, a velike promjene događale su se i u Njemačkoj (primjerice, zasjedanje parlamenta u Frankfurtu). Općenito je 1848. godina bila karakteristična po revolucionarnim zbivanjima diljem Europe, tako da je moć dinastije Habsburg-Lothringen bila uzdrmana na više lokacija.

Novoformirana vlada kneza Felixa Schwarzenberga sadržavala je sljedeće ministre: grof Franz Stadion von Warthausen bio je ministar unutarnjih poslova, Alexander von Bach ministar pravosuđa, barun Karl Ludwig von Bruck ministar trgovine, barun Kraus ministar financija, general Cordon ministar rata, a barun Helfert ministar obrazovanja. Kasnije su napravljene neke izmjene portfelja, tako da je ministrom obrazovanja postao grof Leopold von Thun und Hohenstein, Bach je preuzeo od Stadiona unutarnje poslove, a na mjesto ministra pravosuđa došao je Anton von Schmerling. Važan trenutak predstvaljao je dolazak mladog Franje Josipa na prijestolje. Naime, njegov je stric Ferdinand u prosincu 1848. godine abdicirao, tako da je 18-godišnji Franjo Josip postao novim carem i kraljem. Vlada kneza Felixa Schwarzenberga održala se sve do 1852. godine tj. do kneževe smrti. Schwarzenberg je, naime, iznenada preminuo od moždanog udara u travnju 1852. godine, u starosti od samo 51 godine.

Komentari