Na današnji dan

U Beču umro Simon Wiesenthal – 2005.

Nakon Drugog svjetskog rata posvetio se Wiesenthal lovu na nacističke zločince. Sudjelovao je, između ostalog, u lovu na Adolfa Eichmanna, Josefa Mengelea i Franza Stangla.

Dana 20. rujna 2005. godine umro je Simon Wiesenthal, lovac na bivše nacističke zločince. Wiesenthal je preminuo u Beču, a u trenutku smrti bio je u visokoj 97. godini. Naime, Wiesenthal je rođen još 1908. godine u Austrougarskoj Monarhiji, i to na području Galicije. Otac mu je poginuo tijekom Prvog svjetskog rata na Istočnom bojištu, kad je Simon imao samo šest godina. Simon se školovao za inženjera, a u trenutku dolaska Adolfa Hitlera na vlast u Njemačkoj imao je 24 godine.

Tijekom Drugog svjetskog rata bio je Simon Wiesenthal zatočenik u njemačkim koncentracijskim logorima, a u jednom od njih umrla mu je majka. Nakon rata posvetio se Wiesenthal lovu na nacističke zločince. Sudjelovao je, između ostalog, u lovu na Adolfa Eichmanna, Josefa Mengelea i Franza Stangla. Po Wiesenthalu je nazvan Centar Simon Wiesenthal u Los Angelesu, kao i Institut za studije Holokausta u Beču (Wiener Wiesenthal Institut für Holocaust-Studien). Nakon smrti Wiesenthal je pokopan na području Izraela, na groblju u gradu Herzliyi.

Komentari