Na današnji dan

U Beču pokrenute boljševičke novine Pravda (1908.)

Dana 3. listopada 1908. izdano je u Beču prvo izdanje poznatog komunističkog glasila Pravda. To je obavljeno pod vodstvom Lava Trockog, koji je u to doba boravio u Beču, koji je tada bio među najvažnijim svjetskim metropolama, naročito u kulturnom i znanstvenom pogledu. Imao je oko 2 milijuna stanovnika i bio je 4. najveći grad na svijetu (iza Londona, New Yorka i Pariza).

U uredništvu Pravde bili su u, osim Trockog, još i Victor Kopp, Adolf Joffe i Matvej Skobjeljev. Tiskani primjerci krijumčareni su u Rusko Carstvo tajnim kanalima, da bi se zaobišla cenzura. Novine su više puta zabranjivane, ali bi se ponovno pojavile pod drugim imenima poput Radnička pravda, Sjeverna pravda, Za pravdu itd. Godine 1912. Lenjin je preuzeo kontrolu nad Pravdom i učinio ju službenim glasilom boljševika, odnosno Komunističke partije. Kulturni dio Pravde u početku je uređivao poznati književnik Maksim Gorki.

U SSSR-u je Pravda ostala najvažnije glasilo vezano uz Centralni komitet Komunističke partije. Zanimljivo je da novine Pravda izlaze i danas u Moskvi.

Komentari