Na današnji dan

U Bavarskoj proglašena Sovjetska Republika – 1919.

Oko dva tjedna ranije proglašena je i Sovjetska Republika u Mađarskoj.

U Müchenu je 6. travnja 1919. godine proglašena Bavarska Sovjetska Republika. Nijemci tu državnu tvorevinu nazivaju Bayerische Räterepublik, pri čemu riječ Räte označava sovjete (zapravo savjete tj. vijeća). To je učinjeno po uzoru na tadašnju Sovjetsku Republiku u Rusiji (SSSR je osnovan tek 3 i pol godine kasnije). Oko dva tjedna ranije (21. ožujka 1919. godine) proglašena je i Sovjetska Republika u Mađarskoj.

Na čelu Bavarske Sovjetske Republike isprva je bio Ernst Toller, židovskog podrijetla. Neobično je da je on po zanimanju bio kazališni dramaturg. Već nakon šest dana vlast su preuzeli komunisti na čelu s Eugenom Levinéom, koji je bio također židovskog podrijetla. Komunisti su imali velike planove, poput osnivanja Crvene armije, ukidanja papirnog novca i davanja tvornica radnicima. 

Na Lenjinov prijedlog komunisti su u Bavarskoj uzeli taoce među visokim društvom. Krajem travnja smaknuli su osmoricu ljudi pod optužbom za špijunažu. Jedan od ubijenih bio je i knez Gustav von Thurn und Taxis, iz jedne od najuglednijih i najbogatijih bavarskih obitelji. Ubijena je i grofica Hella von Westarp.

Bavarska Sovjetska Republika nije trajala niti mjesec dana. Naime, već 3. svibnja desničarske snage nasilno su je ugušile. Komunistički vođa Eugen Leviné uhićen je i strijeljan.


Komentari