Na današnji dan

U Australiji umro ruski knez Mihail Andrejevič – 2008.

Michael Andreevich Romanoff interviewed in 1992.

Bio zrakoplovni inženjer po struci, a tijekom Drugog svjetskog rata služio je kao vojnik u Australiji.

Dana 22. rujna 2008. godine umro je knez Mihail Andrejevič od Rusije, jedan od potomaka ruske carske dinastije. Bio je praunuk ruskog cara Aleksandra III., a po ženskoj je liniji vukao podrijetlo od bogate ruske obitelji Stroganov. Ocu kneza Mihaila Andrejeviča bio je posljednji vladajući ruski car Nikolaj II. ujak. Knez Mihail Andrejevič rođen je 1920. godine tj. tek nakon Oktobarske revolucije, i to u inozemstvu. Već prije njegovog rođenja bio je car Nikolaj II. sa čitavom svojom užom obitelji ubijen od strane boljševika.

knez Mihail Andrejevič rođen u francuskom gradu Versaillesu pokraj Pariza, gdje se nalazi i znameniti dvorac francuskih kraljeva. Na francuskom jeziku kneževo su prezime pisali Romanoff, prema ruskoj carskoj dinastiji Romanov. Doduše, ta je dinastija zapravo u muškom koljenu izumrla još 1730. godine s Petrom II., unukom poznatog cara Petra I. Velikog. Ipak, kasnije su ruski vladari i dalje koristili naziv Romanov za ime svoje dinastije, premda su od 1762. godine pripadali zapravo njemačkoj dinastiji Holstein-Gottorp.

Knez Mihail Andrejevič tijekom većeg dijela svog života nije živio aristokratski. Bio zrakoplovni inženjer po struci, a tijekom Drugog svjetskog rata služio je kao vojnik u Australiji. U Australiji je knez Mihail Andrejevič ostao i nakon Drugog svjetskog rata, a ondje se i oženio 1953. godine. Malo ljudi u Australiji je znalo da među njima živi jedan ruski knez. U Australiji je knez koristio ime Michael Romanoff. Umro je u Sydneyju  u 89. godini.


Komentari