Na današnji dan

U Albaniju stigao novi vladar iz njemačke dinastije Wied (1914.)

Sedmog ožujka 1914. doplovio je do Albanije njezin prvi knez u modernoj povijesti – Vilim od Wieda. On je bio njemački princ iz dinastije Wied, a rođen je u gradiću Neuwied na Rajni. Dinastija Wied nekoć je posjedovala malenu suverenu kneževinu u blizini Rajne. U svakom slučaju, princ Vilim (njemački Wilhelm) od Wieda potjecao je iz ugledne obitelji. Po jednoj liniji bio je potomak britanskog kralja Georgea II., a jedna Vilimova tetka bila je rumunjska kraljica.

Vilim od Wieda postao je albanski vladar odlukom europskih sila. To nije bila neobična pojava jer je u 19. i na početku 20. stoljeća većina balkanskih država dobila vladare upravo iz njemačkih dinastija (Grčka, Bugarska, Rumunjska). Vilim je u svoju državu došao doplovivši brodom u luku Drač. Vilimov premijer postao je Turhan-paša Përmeti, a u vladi se nalazio i Esad-paša Toptani.

Vilimova vlast u Albaniji pokazala se kratkotrajnom. Naime, već 3. rujna iste godine morao je napustiti zemlju zbog Prvog svjetskog rata. Sve u svemu, Vilim od Wieda bio je u Albaniji manje od šest mjeseci, no polagao je pravo na titulu vladara Albanije do svoje smrti 1945. godine.

Komentari