Na današnji dan

Kraljica-majka Elizabeta, posljednja carica Indije – 2002.

Preminula je u rezidenciji Royal Lodge, smještenoj u blizini znamenitog dvorca Windsor. Uz nju je na samrti bila i kraljica Elizabeta II., njena jedina tada živuća kći.

Dana 30. ožujka 2002. godine umrla je britanska kraljica Elizabeta, majka današnje kraljice Elizabete II. iz dinastije Winsdor. Elizabeta je bila supruga pokojnog britanskog kralja Georga VI., a udovicom je postala još 1952. godine. Nadživjela je svog supruga za čak 50 godina i dosegla izvanredno visoku starost od 101 godine. Time je postavila rekord za najdugovječniju pripadnicu kraljevske obitelji u britanskoj povijesti (kasnije ju je prestigla njena šogorica – princeza Alice, vojvotkinja od Gloucestera – koja je umrla u dobi od 102 godine). Kraljica Elizabeta umrla je u rezidenciji Royal Lodge, smještenoj u blizini znamenitog dvorca Windsor.

Uz nju je na samrti bila i kraljica Elizabeta II., njena jedina tada živuća kći (druga kći – princeza Margaret – preminula je samo mjesec i pol ranije). Zanimljivo je da je kraljica-majka Elizabeta ujedno bila i posljednja osoba u povijesti koja je nosila titulu carice Indije (ona i njen suprug proglašeni su carem i caricom Indije 1936. godine).

Komentari