Na današnji dan

Tvorac luksuzne švicarske urarske tvrtke Patek Philippe – 1811.

Među vlasnicima Patek Philippe satova bili su Albert Einstein, talijanski kralj Viktor Emanuel III. i britanska kraljica Viktorija. 

Dana 14. lipnja 1811. godine rođen je Antoni Patek, poljski izrađivač satova. Rodio se u plemićkoj obitelji pokraj poljskog grada Lublina, u vrijeme postojanja Varšavskog Vojvodstva (Napoleonove tvorevine na području današnje Poljske). Kao mladić borio se protiv stranih sila koje su okupirale i podijelile Poljsku, a zbog neuspjeha ustanka morao je emigrirati. Nastanio se u Francuskoj, a zatim se preselio u Švicarsku.

Postao je trgovcem satovima, pri čemu je kupljene satove iz Ženeve ukrašavao i zatim preprodavao. S vremenom je osnovao tvrtku za samostalnu proizvodnju satova, a zatim se udružio s francuskim urarom Adrienom Philippeom. Time je nastala kompanija Patek Philippe, koja se održala sve do danas postavši u međuvremenom jednim od najuglednijih svjetskih proizvođača luksuznih satova. Godine 1868. proizvela je tvrtka Patek Philippe svoj prvi ručni sat. Među vlasnicima Patek Philippe satova bili su Albert Einstein, talijanski kralj Viktor Emanuel III. i britanska kraljica Viktorija. Papa bl. Pio IX. dao je Antoniju Pateku, kao podupiratelju svojih sunarodnjaka Poljskih katolika titulu grofa. Patek je preminuo u Ženevi 1877. godine, u dobi od 65 godina.


Komentari