Na današnji dan

Turski predsjednik Erdoğan – budući sultan obnovljenog Osmanskog Carstva? – 1954.

Osobito je kontroverzno bilo Erdoğanovo građenje nove predsjedničke palače s preko 1.000 soba, koja je koštala stotine milijuna dolara.

Dana 26. veljače 1954. godine rođen je Recep Tayyip Erdoğan, današnji predsjednik Republike Turske. Od 1994. do 1998. godine bio je gradonačelnik Istanbula, a od 2003. do 2014. godine turski premijer. Tijekom političke karijere stekao je kontroverzan status. Naime, premda je Turska u njegovo vrijeme postigla velik gospodarski uspon, Erdoğana neki optužuju za korumpiranost i autoritarni način vladanja.

Recep Tayyip Erdoğan rodio se u istanbulskoj četvrti Kasımpaşa, nekoliko kilometara sjeverno od Zlatnog roga. Godine 2014. postao je Erdoğan dvanaestim po redu predsjednikom Republike Turske (prvi je tu funkciju vršio znameniti Mustafa Kemal Atatürk). Turska je u 21. stoljeću postala znatnom silom, osobito u gospodarskom smislu. Oko 2050. godine stanovništvo Turske moglo bi doseći brojku od 100 milijuna.

Osobito je kontroverzno bilo Erdoğanovo građenje nove predsjedničke palače u Ankari, glavnom gradu Turske. Naime, ta je palača koštala stotine milijuna dolara, a izgrađena je u zaštićenom šumskom predjelu, što je izazvalo brojne proteste. Palača ima preko 1.000 soba. Erdoğan je u njoj priredio i svojevrsnu predstavu s ljudima obučenim u vojničku odjeću iz doba Osmanskog Carstva.


Komentari